Stiri de pe Drumul Matasii

1
48

“Caci au vazut ochii mei mîntuirea Ta, pe care ai pregatit-o sa fie, înaintea tuturor popoarelor, lumina care sa lumineze neamurile si slava poporului Tau Israel.”

Dragi prieteni si colaboratori,
Ne bucuram sa va putem împartasi ultimele stiri în legatura cu ultima calatorie de misiune pe care am facut-o în Arunachal Pradesh, una din zonele noastre de interes.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, în ciuda împotrivirilor de tot felul (mai ales în plan fizic), si multumita rugaciunilor dvs, am reusit sa merg doar eu (Edi) însotit de o echipa, în Arunachal Pradesh, ultimul stat indian din NE, la granita cu China.

Daca va mai aduceti aminte, viziunea noastra initiala a fost atingerea cu Evanghelia a unei populatii din zona himalayana încadrata politic între statul Arunachal Pradesh si Bhutan, care au o populatie similara.

În timp ce Bhutanul ramâne înca izolat si descurajeaza un aflux prea mare de turisti, prin vizele sale restrictive, si deunazi si-a închis complet granitele datorita unor lupte din apropiere, am hotarât sa abordam Arunachalul, care nu este nici el usor de vizitat.

Dupa multe emailuri, faxuri, trimiteri postale si telefoane am obtinut autorizatiile de intrare în acest stat, care are accesul foarte îngradit, datorita unor probleme de granita cu China. Autorizatia de trecere în statul Arunachal costa 50 USD si permite calatoria strainilor pe anumite trasee sugerate de autoritati pe timp de 10 zile. Ea trebuie înmînata (în copie) autoritatilor din fiecare oras în care se calatoreste imediat dupa sosirea în localitate. Orice fel de activitate misionara este strict interzisa.

localnici1.jpgAm plecat pe data de 24 mai, în loc de 23, datorita unei raceli care m-a retinut acasa. Echipa mea avea 4 membri care faceau parte dintr-o echipa mai mare australiana, venita în Kalimpong pentru practica misionara, si nu mai fusese în India pâna atunci. Drumul pâna în Arunachal dureaza aproximativ 2 zile, ocolind practic pe la sud tot Bhutanul si ajungând în partea de est a lui. Numai ca trecerea prin sud se face parcurgând statul Assam, unul din statele cu mari probleme sociale, unde locuitorii îsi revendica autonomia si deci exista posibilitatea unor lupte deschise cu autoritatile.

Ajunsi în orasul Tezpur, am luat, dupa cele 15 ore cu autobuzul, un jeep care sa ne duca pâna la prima destinatie din Arunachal, Bomdila (vezi harta de mai sus). Acest oras, capitala a districtului este pe munte, sus, la 2000m si noi îi spuneam “orasul cu capul în nori”. Numele lui înseamna “locul celor o mie de zei.” Drumul serpuieste printre dealuri si chiar daca pe harta este o distanta nesemnificativa (doar 145 km), calatoria a durat 5 ore. Acolo am fost binecuvântati sa ne întâlnim cu unul din liderii scolii noastre de misiune, care conducea o echipa în zona. Întâlnirea cu el a fost providentiala, pentru ca nu avea telefon la care sa fie contactat. Am facut un plan pentru urmatoarele zile. În prima zi am avut ca tinta oraselul Nafra si poposirea în câteva din satele ce apartin grupului etnic al sertangilor (din care facea parte si prietenul nostru). Acestia, sunt oameni foarte calzi si primitori, cunoscuti ca oameni blînzi. Numele tinutului lor înseamna “tinutul zeilor de la Rasarit”. Religia lor este un sincretism de elemente budiste cu ceremonialuri si credinte panteiste.

Este interesant, ca element care poate fi folosit pentru predicarea Evangheliei în viitor, zeul lor principal a fost odata om si a locuit printre ei, dar, la un moment dar a fost ucis (?!). De atunci el a ramas invizibil ochilor lor si trebuie îmbunat periodic cu jertfe de sînge. Slava Domnului, Isus nu cere jertfe de sînge, caci cea mai mare jertfa a fost propria lui jertfa pentru noi.

Dupa ce am facut cunostinta cu cei cîtiva crestini care exista în acest grup etnic de 12000 de suflete, am cunoscut problemele uriase cu care se confrunta, saracia lucie, lipsa de educatie si grija medicala, cât si întunericul spiritual în care se zbat de milenii.

Dupa un drum anevoios, am ajuns în localitatea Nafra (care înseamna “revarsare de ape”). Aici am întâlnit o populatie care se numeste “miji”, animista. Sunt trei lucrari crestine aici: una baptista, una penticostala si o biserica a “Trezirii” (o denominatie în India). Am discutat cu misionarii baptisti, care proveneau din statul Nagaland (mai în sud) si am aflat mai multe detalii si puncte de rugaciune pentru lucrarea de acolo. Bucuria faptului ca acest grup începe sa aiba o marturie crestina consistenta a fost umbrita de lipsa de unitate a micului trup local al credinciosilor. Biblia spune ca dupa dragostea pe care o avem unul fata de celalalt, vom fi recunoscuti de oameni ca adevarati martori ai Domnului Isus. Dar aici, aceasta marturie lipsea.

localnici2.jpgAm mers în casa de misiune baptista, pe malul râului. În timp ce le-am ascultat problemele cu care se confrunta, viziunea de viitor, Dumnezeu ne-a pus pe inima sa ne rugam pentru ei, ca macar ei sa poata aduce unitate sau sa porneasca de la ei initiativa aceasta.

A doua zi am ajuns în localitatea Kalaktang, la un deal de Bhutan, în niste locuri de o frumusete rara, dar si marcate de saracie. Daca cu o zi înainte am avut experienta unui crestinism superficial si cu multe carente, care încerca sa se infiltreze la est de Bomdila, acum ne-am lovit de împotrivirea puternica a unui budism rigid, ferm pe pozitiile lui. Prietenul meu ne-a marturisit ca s-au mai facut tentative de abordare, dar liderii religiosi au fost foarte împotrivitori intrarii crestinismului în localitate. Asta nu ne descurajeaza, însa, fiindca el este hotarât sa abordeze acest grup etnic, dupa propriul sau grup. Vrem sa înfiintam scurte scoli de misiune în zona, care sa faca practica aici. Am vizitat si ne-am rugat pe gompa (mânastire tibetana) locala. Apoi, amintindu-ne de apostolul Pavel la Filipi, ne-am dus la rîu sa ne rugam. Pe mal, s-au adunat încet-încet cîtiva curiosi, care ne priveau tacuti. “Ce vor oare, strainii acestia?” Am avut cu noi un tînar, ca ghid, care parea foarte deschis.

Pe drum am admirat ce frumos s-au asezat tibetanii, carora li se daduse o zona, ca tabara de refugiati. Ce minunat loc de vestire a Evangheliei Domnului nostru! În fiecare seara am avut momente de evaluare si rugaciune, în care Dumnezeu ne-a vorbit specific pentru fiecare loc în parte.

Ultimul loc în care ajuns a fost Dirangul, orasul din valea de vis. Aici locuiesc “monpa”, populatie care se regaseste si în estul Bhutanului. Ei sunt 100% budisti tibetani si deci o mare provocare pentru noi.

Am aflat de la un misionar ca exista o singura crestina, o fata care studiaza la liceul din localitate si este în clasa a 10. N-am cautat-o pentru ca i-am fi putut face greutati involuntar.

Aici am avut un timp minunat de lauda si închinare pe deal. Localitatea are doua mînastiri si mai multe “chorten-uri”, altare de închinare pe înaltimi (ceva foarte asemanator cu ceea Biblia numeste “înaltimile idolatre”). Ne-am dus la mînastirea veche si am suit la chortenul de deasupra. De acolo, având o vizibilitate perfecta asupra localitatii si a celor doua sate de pe rîu, am simtit îndemnul sa proclamam numele lui Isus, sa aducem închinare Celui care merita toata slava pentru frumusetea din jur si care merita sa fie cunoscut de cei de jos. Am primit ca raspuns din partea lui Dumnezeu numeroase scripturi (Isaia 51:4-6, Isaia 58:6) si îndemuri de rugaciune specifica. Apoi, am zis ca provocarea doar începe, sa mergem mai sus… Drumul a fost mai anevoios decât am crezut la început, dar am vrut sa avem panorama completa si sa trimitem cît mai de sus, binecuvîntarea Domnului peste toata zona.

localnici3.jpgFrînti de oboseala si pîrjoliti de un soare necrutator la care nu ne-am asteptat, ne-am odihnit pe pajiste, între copacii umbrosi de sus.

Aici am împartasit cuvîntul pe care-l primisem în acea dimineata ca motto pentru aceasta incursiune:
Gen 22. “Pe muntele Domnului, Domnul va purta de grija…” Muntele devine al Domnului, daca exista
oameni care se tem de Domnul (acesta era rostul nostru aici, ca substitutori ai celor care înca nu credeau). De pe acest munte, Domnul va oferi aceeasi jertfa minunata pe care am experimentat-o
noi si El dorea ca si cei de jos s-o experimenteze.

Pentru ca Domnul doreste ca nimeni sa nu piara, ci sa vina la pocainta si, din pacate, din acest popor, aproape ca nu existau suflete care sa se înfatiseze în Ziua cea mare (Apoc. 7:9) înaintea
Tronului ceresc. Asta era inima Tatalui!

Pentru ca aceasta jertfa sa aiba loc, am faurit rudimentar o cruce simbolica, dintr-un copac si o creanga orizontala, unde am adus rugaciuni fierbinti Domnului, printre care si aceea ca orice pelerin
care va trece pe acolo sa fie miscat de cruce. L-am laudat si i-am cîntat cîntece de slava.

La plecare catre punctul de frontiera, Dumnezeu ne-a facut o surpriza, asa cum stie numai El. În jeepul cu care mergeam era o familie monpa. Barbatul, dl. Gambo este învatatorul de la scoala din satul alaturat. Un om cu totul special si ospitalier ne-a invitat cînd mai venim sa trecem pe la el. Am vorbit putin cu el, dar pe viitor avem un motiv întemeiat sa-l vizitam si sa-i aducem cea mai minunata dintre vesti.

(Este interzisa vizitarea localnicilor de catre straini!).
În acest loc planuim sa organizam în viitor, cu concursul celor din Kalimpong, mari adunari de celebrarea Pastilor, de închinare si lauda pe niste dealuri care nu au mai auzit de numele Domnului de la facerea lor. Lauda si închinarea elibereaza puterea lui Dumnezeu în inimile oamenilor.

Drumul înapoi a fost o si mai mare provocare pentru ca am plecat cu un autobuz care nu reusea sa
porneasca decît împins, iar pe drum am fost opriti de armata si escortati pîna la iesirea din Assam
În jeepul de la Siliguri la Kalimpong, la miezul noptii, echipa a marturisit pe Domnul Isus unui sofer
sikh, care de abia astepta sa auda Evanghelia.

Puncte de rugaciune: Pentru lucrarea printre sertangi, co-tribalii prietenului nostru, ca Dumnezeu sa-i faca o forta misionara (au mult potential) Pentru ca prietenul nostru localnic sa reuseasca sa obtina autorizatie de functionare ca agent turistic, ceea ce ne-ar usura mult accesul în viitor
Pentru unitate în Trupul lui Cristos din Nafra si o marturie consistenta Pentru atingerea locuitorilor monpa din Kalaktang Pentru eliberarea închinarii si vestirea Evangheliei în Dirang, prin prietenii, întîlniri providentiale etc .

Pentru ca Domnul secerisului sa trimita lucratori Închei multumindu-va înca o data pentru implicarea în aceasta minunata lucrare de aducere la Tronul ceresc a ultimelor suflete, pentru grabirea venirii Domnului pe norii cerului. Suntem colaboratori în cea mai nobila lucrare: desavîrsirea Marii Trimiteri în generatia noastra!

Dumnezeu sa va binecuvînteze pentru sustinerea în rugaciune si financiara! Asteptam cu interes comentariile dvs, poate noi abordari si idei de implicare pe viitor în modalitati concrete.

Ai dvs, de pe Drumul Matasii, mila 10,5,
E si L C.

1 COMENTARIU

  1. Domnul nostru Isus Hristos sa va binecuvintez,am Simtit indemn sa scriu aceste versete din cuvintul lui Dumnezeu IEREMIA. 17. V.7,8,9.10 si v.14,15,16,17,18.
    Biruinta care o da Dumnezeu si planurile lui sunt marete,Biruitorul sa ramina in voi cu voi si de partea voastra.
    Amin.

    DORESC SA PASTREZ LGATURA CU MISIUNEA CRESTINA, SI AS DORI SA-MI SCRIETI . ADRESA DE IMEIL YAHOO! ROMINIA . Multumesc.

    DOMNUL ISUS HHRITOS sa ramina cu noi cu copii Lui.si cu aceia care asteapta si grabesc venirea Lui. AMIN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.