23 februarie – Necesitatea lucrului în echipă

0
62


Text
: Marcu 10:42-45; Fapte 18:1-5; Efeseni 4:11

Verset de aur: Efeseni 4.11-12. Și El a dat pe unii apostoli; pe alții, profeți; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători, 12. pentru echiparea sfinților, pentru lucrarea de slujire, pentru zidirea trupului lui Hristos.

Ideea centrală: Isus și teologia slujirii prin dăruire de sine, Pavel și frumusețea echipei care creează colaboratori de mare valoare.

Explicații contextuale și exegetice:

Mântuitorul Isus intervine pe subiectul conducerii într-o discuție despre poziții ierarhice începută de Ioan și Iacov. Ei i-au cerut lui Isus, spre supărarea lui Petru și a celorlalți, să stea la dreapta și la stânga lui Isus când va fi Isus “îmbrăcat în gloria sa”. Ucenicii înțeleseseră că Isus va veni, în cele din urmă, și ca rege glorios, și credeau că lucrul acesta se va întâmpla imediat după amenințarea cu moartea pe cruce (Marcu 10:32-35); de aceea, au căzut în capcana asigurării unui viitor prin promiterea de poziții de onoare la dreapta și stanga tronului lui Isus. Reacția de supărare a ucenicilor celorlalți atrage atenția că și ei doreau, de fapt, același lucru și că erau dezamăgiți că Ioan și Iacov le-au luat-o înainte.

Isus le-a atras atenția că practica liderilor în societate este să îi subordoneze pe oameni în ascultare de tronul lor (domnii) și să îi supună cu autoritatea lor (liderii). Domnul Isus le propune un alt model, cel al slujitorului care, fiind cel mai mare, le slujește și le este de folos celorlalți. Exemplul personal al lui Isus este exact de acest tip: fiind cel mai mare, Dumnezeu întrupat, Fiul omului vine să slujească, să răscumpere, să le dea o șansă de restaurare oamenilor, să își dea viața pentru ei. Într-un fel, Isus face echipă cu ei ““ și cu noi (suntem numiți “împreună lucrători cu Dumnezeu”, sau chiar “frați” ai lui Isus), în alt fel, Isus este unic în slujirea sa de mântuitor, deoarece este Cap al Bisericii, singurul care s-a dat pe sine ca Jertfă curată pentru ispășirea păcatelor omenirii, singurul care este Fiul lui Dumnezeu, Dumnezeu întrupat.

Mai departe, istorisirea mersului misiunii în Corint, din Fapte 18, constituie o bună ilustrație a felului în care trebuie să funcționeze o echipă de învățători și misionari creștini. Pavel a plecat din Atena și a început o misiune în Corint. Aici a căutat și a găsit o familie de evrei deveniți credincioși, pe Acuila și Priscila, de origine din Efes. Ca să poată avea mijloace de a trăi și de a prezenta evanghelia corintenilor, Pavel a început să lucreze cu această familie la confecționarea corturilor, afacerea lor de familie. Formula aceasta de organizare ținea cont de nevoia de subsistență, de asigurare a cooperării cu o familie locală, a condus la creșterea spirituală a familiei lui Acuila și Priscila (care vor fi în stare să îl învețe mai târziu pe Apolo), i-a asigurat lui Pavel o bază, o comuniune, o sursă de venit, un mijloc de integrare în societatea din Corint, ca să poată prezenta evanghelia și să îi convingă pe corinteni de adevărul credinței în Isus. Pavel a început cu cele mai abordabile locuri și persoane, adică mergea în fiecare sâmbătă la sinagoga locală și discuta acolo cu iudeii și cu grecii interesați de iudaism.

Este interesant ce s-a întâmplat în continuare. Pavel îi chemase pe Timotei și Sila din Macedonia să îl ajute, iar când aceștia au venit, modul de funcționare al echipei misionare s-a schimbat. Se pare că Sila și Timotei au intrat în schema începută de Pavel (muncă și susținere, apoi evanghelizare și misiune), iar Pavel s-a dedicat doar predicării evangheliei. Aceasta arată sprijin reciproc, armonie în lucrul în echipă, punerea în valoare a darurilor fiecăruia, răspundere și dedicare. Echipa este pe deplin funcțională.


Aplicații / considerente misiologice:

În mod general, s-ar putea încerca o definire a echipei ca o formă de colaborare între participanți egali în decizie, cel puțin inițial, și specializați divers, care consimt să coopereze pentru un scop comun și acceptă, pentru atingerea scopului, un plan comun de acțiune și o structurare ierarhică simplă și funcțională, care să îi ajute să acționeze în diversitate și unitate, în armonie, dinamic și adaptabil, spre atingerea cu eficiență a scopului propus (îndeplinirea programului de activitate adoptat). Echipa este esențială pentru funcționarea unei comunități. Chiar și Biserica este un fel de echipă, imaginile consacrate fiind însă aceea de Trup, Trupul lui Hristos, sau aceea de Templu ““ Templul Duhului Sfânt, format din pietre vii.

Din punct de vedere al Bisericii și al misiunii, exemplul Domnului Isus atrage atenția că Dumnezeu este interesat în recuperarea și restaurarea oamenilor, în mântuirea lor. De aceea, echipele de misionari, evangheliști, pastori, trebuie să vadă că și ele lucrează în cadrul aceluiași plan de mântuire început de Isus. De aceea nu subordonarea altora sau față de alții trebuie să fie scopul sau metoda de misiune, ci cooperarea și supunerea reciprocă (supuneți-vă unii altora) în vederea vestirii evangheliei.

Ilustrația echipei lui Pavel din Fapte 18 ne conduce la o analiză a lucrării noastre proprii în Biserică, a slujirii proprii. Fără nici un fel de conflict, Timotei și Sila preiau nevoile lui Pavel și îi acordă timpul necesar pentru o implicare deplină în evanghelizare. În momentul acesta amândoi au o implicare de tip diaconal. Este foarte interesant că în acest mediu de slujire, Timotei va deveni el însuși un păstor important, de mare impact, foarte bun în formarea de echipe pastorale. Felul în care știe Pavel să colaboreze își mai arată și altfel efectele: Aquila și Priscila învață și ei să prezinte evanghelia alături de Pavel, vor găzdui biserici la ei acasă, în Efes, și îl vor învăța pe Apolo mai profund tainele credinței, în Corint. O echipă bună naște colaboratori de valoare, ucenici bine pregătiți.


Întrebări pentru discuții:

1. Știm să apreciem darurile noastre? Ce daruri ai? Ce daruri nu ai? Ce defecte ai?

2. Ești gata să cauți oameni cu talente și abilități complementare pentru echipa ta, ca echipa să meargă bine? Ai astfel de oameni ca prieteni?

3. Știm să fim adaptabili și să folosim alternativ diverse feluri de lucru și de echipă?

4. Cresc și se dezvoltă în jurul nostru coechipierii noștri sau sunt oprimați de stilul nostru de conducere ori sunt împiedicați de obiecțiile noastre la lucrul în echipă?

5. Ce forme și rol au ierarhiile în echipa ta? Cum asiguri armonia, colaborarea și respectul reciproc?

Dr. Octavian Baban,

Pastor, Biserica Sfânta Treime, București

Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.